Kış mevsimi deyince aklına montlar, kazaklar, kalın gömlekler ve yumuşacık pijama takımları geliyorsa sen de sıcağı sevenlerdensin. Rüzgâr en sert hâliyle eserken dahi kıyafetlerinin seni nasıl da sıcacık tuttuğunu merak ediyorsan cevabı bu yazıda! Kışlık kıyafetlerin çoğunda tercih edilen “Şardonlu ne demek?”, “Şardonlu kumaş nedir ve özellikleri nelerdir?” gibi soruların yanıtlarını yazımızdan öğrenebilir, bundan sonraki tüm giyim alışverişlerini daha bilinçli şekilde yapabilirsin!
Şardonlu Kumaş Ne Demek?
Kumaş yüzeylerinin şardon makinelerinde doğal ya da estetik dikenlerle tüylendirilme işlemine şardonlama deniyor. Bu dikenler iplik liflerinin bir kısmını yüzeye taşır ve böylece tüylenme gerçekleşir. Yüzeyin lifli hâle gelmesi soğuğa karşı yalıtım sağlarken yüzeyde daha yumuşak bir his meydana getirir. Bu işlem ile tüylendirme, başta yünlüler için tercih edilirken günümüzde pek çok pamuklu yapı için de uygulanabiliyor. Liflerin yüzeye çekilmesiyle oluşan hav tabakası; yatırma, dikleştirme ve kesme gibi işlemler uygulanarak istenilen görüntüye getirilir.
Tüm bu adımlardan sonra yüzeyin sertliği de giderilmiş olur. Daha dolgun ve yünlü görünen bir doku ortaya çıkar ve renk geçişleri, desenlerdeki keskinlik de yumuşar. Bu tüylendirme işlemi; döşemelikler, battaniye, mont ve ceket modelleri ile pelüş oyuncaklarda sıklıkla kullanılır.
İlgini çekebilir: Regular Fit Ne Demek?
Şardonlu Kumaşın Özellikleri Neler?
Kışlık alışverişlerde sık sık duyduğun bu ürünlerin özelliklerini şöyle sıralayabiliriz:
- İplikler arasından çekilen lifler, ipliklerin daha hacimli olmasını sağlar. Bu da yüzeydeki gözenekleri doldurarak ısı alışverişini azaltır ve soğuk havanın tenine ulaşmasını engeller. Bu, aynı zamanda dolgun bir görünüm de sunar.
- Çok daha yumuşak bir doku ortaya çıkar. Özellikle iç yüzeyi şardonlu giysileri tercih ettiğinde yumuşacık bir dokunuşla karşılaşırsın.
- Oluşan tüylü görüntü, renk geçişlerini ve desenleri yumuşatarak hoş bir görüntü yaratır.
Şardonlu Kumaş Çeşitleri
İşlem pek çok çeşide uygulanabilse de bu tekniğin en sık kullanıldığı türleri şöyle sıralayabiliriz:
- 3 İplik Şardonlu Kumaş: “3 iplik şardonlu kumaş nedir?” diye merak ediyorsan cevabı burada. Soğuk kış günlerinde içini ısıtan giysilerin bazıları üç iplik penyelerin tüylendirilmesiyle hazırlanır. Üç iplikliler genelde üç farklı ipliğin örülmesiyle üretilir. Diğer türlere göre oldukça kalın bir yapıda olduğundan sonbahar ve kış modasına uyum sağlayan pek çok kıyafetin üretiminde tercih edilir. Kalın ve sıcak tutan yapısıyla sweatshirt, eşofman takımları, yelek ve tunik gibi ürünler örnek gösterilebilir.
- 2 İplik Şardonlu Kumaş: Polyester, pamuk veya viskon gibi pek çok iplikle üretilebilen türlerden biri de 2 iplik şardonlu kumaşlardır. Pamuğun doğallığı ve polyesterin dayanıklılığını bir araya getiren türler, özellikle spor ürünlerinde tercih edilir. Arka yüzü tüylendirilerek yumuşatılan kumaşlar ısıyı hapsederek pamuksu bir yüzey oluşturuyor. Mevsim geçişlerinde ve soğuk havalarda konfor ve ısı dengesi sunan giysiler bu şekilde üretilebilir.
Hangi Kıyafetler Şardonlu Kumaştan Üretilir?
Yazımızda özellikle sıcak tutması istenen kışlık ürünlerin bu tür kumaş ile üretildiğinden bahsettik. Örneğin açık havada spor yapmaktan hoşlanıyor ancak sert rüzgârda üşümek istemiyor olabilirsin. Tam bu noktada soğuk hava şartlarında dahi etkili koruma özelliğiyle yardımına koşan üç iplik şardonlu kumaştan üretilmiş eşofman altı ve jogger eşofman modellerini tercih edebilirsin.
Evde giyebileceğin ve sevdiklerine de hediye edebileceğin hırka ve yelek modelleri arasından tüylendirilmiş olanları bulabilirsin. Tayt giymeyi seviyor ancak kışın üşümek istemiyorsan şardonlu tayt modelleri ile harika kombinler oluşturabilirsin. Dış giyimin olmazsa olmazları arasında olan montlarda, paltolarda ve tuniklerde de bu tür kullanılabilir. Ayrıca sıkça tercih edilen bol paça pantolonlar ve kapüşonlu sweatshirt modelleri de bu şekilde üretilebilir. Ayrıca kazak ve gömlek modellerinde, döşemeliklerde de sıklıkla kullanılır.
İlgini çekebilir: Yelek – Süveter Kombinleri
Şardonlu Kumaş Tüylenme Yapar mı?
Şardonlama işlemi, tüylenme eşiğini artırabilir. Bu nedenle doğru şekilde bakım yapmaya özen göstermelisin. Satın alacağın kıyafetlerin etiketlerine bakarak doğru bakım ve yıkama talimatlarını öğrenmen tüylenme sorunuyla karşılaşmanı engeller. Satın alacağın ürünün kaliteli olması ve doğru üretim süreçlerinden geçerek üretilmesi onu tüylenme ve benzeri sorunlar yaşamadan uzun süre kullanabilmeni sağlar. Bu nedenle öncelikle satın alacağın ürünün iyi bir markaya ait olmasına dikkat edebilirsin.
Bu yazımızda, kıyafetten ev tekstiline kadar pek çok yerde kullanılabilen şardonlu kumaşların özelliklerini ele aldık. Sen de özellikle soğuklardan korunmak için bu türü tercih edebilirsin.