Bazen en sevilen kıyafete ya da sıkça kullanılan bir eşyaya mürekkep bulaşabilir. Günlük hayatta hemen herkesin karşılaşabileceği bu lekeyi çıkarmak aslında düşündüğün kadar zor değil. Doğru yöntemlerle bu inatçı izlerden zahmetsizce kurtulabilir, kıyafetlerinden ve eşyalarından vazgeçmene gerek kalmadan onları kullanmaya devam edebilirsin. İçeriğimizde farklı yüzeylerde oluşan kirleri kolayca çıkarabilmene yardımcı olacak bazı yöntemleri bulabilirsin.
Mürekkep Lekesini Çıkarırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Eşyanın veya yüzeyin ne olduğu fark etmeksizin mürekkep lekesiyle mücadelede her zaman dikkat etmen gereken önemli noktalardan bazıları şunlardır:
- Vakit kaybetmeden erken müdahale etmek mürekkep izleriyle başa çıkmada büyük avantaj sağlar. Mürekkep iz bırakmadan önce uygulama yapmak etkili sonuçlar elde etmek için oldukça önemlidir.
- Kirin yayılmasını ve kumaşa işlemesini önlemek için sıcak suyla işlem yapmamaya özen göstermelisin.
- Temizleme işleminde kullanacağın malzemeyi öncelikle kumaşın küçük bir alanında test etmen faydalı olabilir. Böylece yaşanabilecek herhangi bir olumsuz durumun önüne geçebilirsin.
- Temizlik malzemeleri genellikle kimyasal içeriklere sahip olduğundan kullandığın miktarlara dikkat etmeli, aşırıya kaçmamalısın.
- Lekenin yüzeye daha fazla yayılmaması için temizleme işlemini dışarıdan içeriye doğru olacak şekilde yapmalısın.
- Temizleme işlemi tamamlandıktan sonra yüzeyde kalan malzemeleri iyice durulamaya özen göstermelisin.
Beyaz Gömlekten Mürekkep Lekesi Nasıl Çıkar?
Beyaz gömlek üzerine dökülen sıvı yoğunsa öncelikle bu fazlalığı kuru bir bez veya kâğıt havlu yardımıyla emdirmeye çalışmalısın. Ardından ılık suyun içerisine ağartıcı içermeyen sıvı çamaşır deterjanı karıştırarak hazırladığın karışımı bölgeye uygulamalısın. Buradaki püf nokta çitileme veya ovalama gibi işlemler yapmamaktır. Karışımı sadece temizlemek istediğin bölgeye sürüp bırakmalısın. Ardından gömleğini ılık suyla durulamalısın. Kurutma işleminden sonra izlerin tamamen yok olduğunu göreceksin. Eğer ilk temizlemeden sonra gömlek üzerinde hâlâ izler bulunuyorsa bu işlemleri gömleğin tamamen arınana kadar uygulamaya devam edebilirsin.
Aseton Mürekkep Lekesini Çıkarır mı?
Özel temizlik ürünlerinin yanı sıra evinde kolayca bulabileceğin aseton gibi pratik malzemelerle de başarılı sonuçlar elde edebilirsin. Aseton kapı, parke ve dolap gibi sert yüzeylere bulaşan mürekkep lekesinde anında imdadına yetişebilir. Kirleri yüzeyleri tahriş etmeden arındırabilmene yardımcı olacak asetonu ufak ve temiz bez parçasının üzerine bir miktar dökerek işe koyulabilirsin. Bez yardımıyla temizlemek istediğin bölgeyi nazikçe ovalayabilirsin. Kir partikülleri çözüldükçe temiz bir bezle üzerinden geçmeye devam edebilirsin. Bir süre sonra yüzey tekrar tertemiz bir görünüme kavuşacaktır.
Koltuktan Mürekkep Lekesi Nasıl Çıkar?
Özellikle kumaş koltuklardaki mürekkep izlerinden kurtulmak kimi zaman biraz zorlayıcı olabilir. Ancak bu durumlarda kumaşa veya deriye zarar vermeden koltuğunu pırıl pırıl hâle getirmene yardımcı olacak birkaç yöntem bulunur. Bu gibi durumlarda metil alkol, aseton, süt, deterjan, limon suyu gibi malzemeleri kullanmayı tercih edebilirsin. Örneğin nemli bir bezin üzerine biraz metil alkol veya deterjan dökerek koltuğunu tampon hareketlerle nazikçe temizleyebilirsin.
Süt de mürekkebi çıkarabilmek için en etkili doğal yöntemlerden biridir. Temizlemek istediğin bölgeyi bir miktar sütle ıslatarak yaklaşık 10 dakika kadar bekletmelisin. Ardından bölgeyi tekrar nemli bir bezle durulayabilirsin.
Tüm bunların yanı sıra saf alkol, saç spreyi ve sirke gibi malzemeler de başarılı sonuçlar almana yardımcı olabilir. Bu ürünleri lekeye direkt olarak uygulaman önemlidir. Örneğin saç spreyini doğrudan temizlemek istediğin bölgeye sıkabilirsin. Kısa bir süre bekledikten sonra temiz ve nemli bir bezle nazikçe çitileyebilirsin. Bu yöntemle kirin oldukça pratik şekilde çıktığını görebilirsin.
İlgini çekebilir: Yağ Lekesi Nasıl Çıkar?
Ayakkabıdan Mürekkep Lekesi Nasıl Çıkar?
Ayakkabıda oluşan izlerde ayakkabının üretim malzemesi uygulanacak yöntemin belirlenebilmesinde son derece önemli bir noktadır. Farklı ayakkabı türleri için uygulanabilecek pratik tekniklerden bazıları şu şekildedir:
Deri Ayakkabılar: Öncelikle özel olarak üretilen profesyonel ayakkabı temizleme ürünlerini tercih etmek isteyebilirsin. Bu ürünleri uyguladıktan sonra ayakkabıları bir süre serin ve gölge bir alanda tutup kurumasını bekleyebilirsin. Bunun yanı sıra doğal bir temizleme solüsyonu hazırlamak istersen sirkeyi bir miktar suyla karıştırabilirsin. Pamuklu bir bezi bu solüsyona batırarak ayakkabında temizlemek istediğin alanı nazik hareketlerle silebilirsin. Daha pratik bir yöntem olarak her an her yerde kolayca bulabileceğin alkollü ıslak mendilleri de tercih edebilirsin.
Süet Ayakkabılar: Süet hassas bir malzemedir. Ancak doğru tekniklerle süet ayakkabını tekrar yepyeni bir görünüme kavuşturabilirsin. Öncelikle süet ayakkabılar için özel olarak üretilen temizleme silgilerini deneyebilirsin. Bu silgilerle temizleme işlemini ayakkabının yüzeyine fazla bastırmadan hassas bir şekilde tamamlayabilirsin. Daha doğal bir yöntem içinse yine sirke kullanmayı düşünebilirsin. Buradaki püf nokta süeti fazla ıslatmamaya özen göstermektir. Örneğin su ve sirke karışımına bir diş fırçası batırabilir ve bölgeye tampon hareketlerle uygulama yapmayı deneyebilirsin.
Kumaş Ayakkabılar: Kumaşın dayanıklı bir yapısı olsa da kir kumaş liflerine hızla nüfus edebilir. Bu tarz durumlarda öncelikle kuru bir bez yardımıyla ayakkabının üzerindeki fazla kiri almaya çalışmalısın. Ardından ılık suya biraz sıvı bulaşık deterjanı ekleyebilirsin. Temiz bir bezi bu karışıma batırarak yavaş hareketlerle yüzeyi silmeye başlayabilirsin. Kısa bir süre içerisinde lekenin dökülmeye başladığını göreceksin. Bu metoda alternatif olarak bir miktar kabartma tozunu suyla macun kıvamına gelene kadar karıştırabilirsin. Hazırladığın karışımı temizlemek istediğin bölgeye uygulayıp birkaç dakika beklemelisin. Ardından bölgeyi bir diş fırçası yardımıyla nazikçe temizleyebilirsin.
Sen de doğru adımları izleyerek mürekkep lekesini tüm yüzeylerden pratik bir şekilde çıkarabilirsin. Böylece ürünlerinin ilk günkü kalitesini ve görünümünü korumasına yardımcı olabilir, onları daha uzun süre kullanabilirsin.