Moda dünyasında sadece ismiyle bile ürperti yaratan Rick Owens, karanlık estetik denince akla ilk gelen isimlerden biri. Minimal ancak güçlü tasarımlarıyla ve âdeta parçalanmış silüetleriyle Gotik cazibesini göz alıcı bir forma büründürüyor. Kişisel bir ifade aracı olarak gördüğü moda sayesinde özgün bir duruş ve hatta korkusuz bir manifesto yaratıyor. Modanın bu karanlık lordunu bugünlere taşıyan pek çok dönüm noktası bulunuyor. Dilersen gel, bu ikonik dönüm noktalarını ve Owens’ın ilgi çekici moda yolculuğunu birlikte inceleyelim.
Owens’ın Karanlık Estetiğinin Temelleri
Rick Owens 1962 yılında Kaliforniya’nın Porterville kentinde Richard Saturnino Owens adıyla doğdu. Farklı olmanın pek de kabul görmediği küçük bir kasabada dünyaya gelen Owens, babasının yönlendirmesiyle Katolik bir okula gitti. Zaten içine kapanık bir çocuk olan Owens için bu ortam oldukça zorlayıcıydı. Sanat dersleri Rick için bir kaçış noktası oldu. Sanatını bir isyan göstergesi olarak kullanmaya başladı. Zorbalığa uğradığı dönemlerde hayal dünyasına sığınan bu asi ruh, onun karanlık estetiğini besleyen temeli oluşturdu.
Taklitten Dehaya Uzanan Yol
Otis Sanat ve Tasarım Kolejini yarıda bırakıp terzilik eğitimine başlayan Rick, bir süre kalıp kesme dersleri aldı. Bu dersler ona teknik beceriler kazandırdı. 1990 yılında tasarımcı Michelle Lamy tarafından giyim markası Lamy’de çalışmak üzere işe alındı. Bu iş Rick’in hayatının dönüm noktalarından biri olur. İlerleyen yıllarda Michelle Lamy ile önce iş ortağı oldu, sonra evlendi.
1994 yılında kendi markasını kurduğunda bu kalıp kesme derslerinde edindiği bilgiyi ve yeteneği kullanarak özgün bir moda anlayışı geliştirmeyi başardı: karanlık minimalizm. Bu moda anlayışıyla özellikle Hollywood’un yeraltı sahnesinde kabul gören Rick, kısa sürede adından söz ettirmeye başladı.
2001 yılında Owens’ın yıldızının bir anda parladığını söyleyebiliriz. Kate Moss Fransız Vogue dergisi için yaptığı çekimde Owens’ın ikonik deri ceketlerinden biriyle bir fotoğraf paylaştı. Bu görünüm moda dünyasının dikkatini çekti. Rick’in potansiyelini fark eden baş editör Anna Wintour, onun 2002’de New York Moda Haftası’nda ilk defilesine çıkmasına yardımcı oldu. American Vogue dergisi bu defilenin sponsoru oldu. Bundan sonra Rick sadece tanınmakla kalmadı, uluslararası bir moda vizyoneri hâline geldi.
Rick’in kariyerinde önemli basamaklar olarak niteleyebileceğimiz gelişmelerse şöyle:
- 2002 yılında 1723’te kurulan Fransız kürk şirketi Revillon’da sanat yönetmeni olarak çalışmaya başladı. 2007 yılına kadar burada tasarım yapmaya devam etti. Böylece Rick için Avrupa moda dünyasının kapıları aralandı.
- 2002 yılında New York’taki ilk podyum gösterisinin ardından Perry Ellis Yükselen Yetenek Ödülü’ne layık görüldü.
- 2007’de moda tasarımı dalında Cooper-Hewitt Tasarım Ödülü ve Fashion Group International’ın Kural Bozan Ödülü’nü kazandı.
- 2010 yılında ilk kez bir mobilya koleksiyonu sergiledi.
- 2017’de CFDA tarafından oldukça prestijli bir ödül olan Geoffrey Beene Yaşam Boyu Onur Ödülü’ne layık görüldü.
Rick Owens Felsefesi: Lüks Minimalizm mi, Glunge mı?
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Tasarımlarında yalnızca en iyi ve göz alıcı malzemeleri kullanan Rick, aslında lüks minimalizmin önde gelen isimlerinden. Kendisi bu görünümü glamour (cazibe, çekicilik) ve grunge (pis, kirli, dağınık) kelimelerinin birleşiminden oluşturduğu glunge ile ifade ediyor. Çünkü bu görünüm aynı zamanda bir isyanın ifadesi. Bu anti uyumsuzluk felsefesiyle punk ve haute couture unsurlarını bir araya getirerek eşsiz bir stil oluşturur.
Tasarımlarında güzeli ve şok edici olanı birleştirerek sınırları ve normları aşmaya çalışıyor. Bu nedenle tasarımları kışkırtıcı bir görünüm vadediyor. Deri, kürk, metal ve keten gibi malzemeler kullanıyor. Aynı zamanda sürekli yeni olanı keşfetmeye yönelik tasarımlara imza atıyor. Çoğunlukla asimetrik forma sahip giysi tasarımları alışılmadık kesimlerle öne çıkıyor. Ona göre moda bir deney biçimi ve keşif alanı. Bu nedenle farklı malzemeleri ve dokuları bir araya getirerek hem estetik olana hem tamamen yeni ve beklenmedik bir şey yaratmaya ulaşmaya çalışıyor.
Katolik geçmişinin etkilerini tasarımlarındaki kutsal başlıklar, uçuşan cüppeler ve tapınak havası taşıyan detaylarda görebilirsin. Aynı zamanda kışkırtıcı podyum performanslarıyla toplumsal eleştiri yapmayı da es geçmez. Bir defilesinde modellerin birbirini taşıdığı bir sahneye yer vererek insanların bağlantısallığını işlemiştir.
Yarattığı sıra dışı ve etkileyici tasarımlarla ün kazanan Owens’ın en büyük ilham kaynağıysa hem hayat arkadaşı hem iş ortağı olan Michèle Lamy. Ünlü tasarımcının ilham perisi olarak tanımladığı Lamy cesur tarzıyla, sanata ve hayata bakışıyla Owens’ın yaratıcı vizyonunu derinden etkiler. Kendine has giyim tarzıyla ve güçlü duruşuyla Owens’ın tasarımlarındaki karanlık estetiğin oluşmasında kilit bir rol oynar.
Karanlık Lord’un Kırmızı Halıdaki Yansımaları
Rick Owens bugüne kadar pek çok ünlünün kırmızı halı için tercih ettiği isimlerden. Tasarımcının göz alıcı görünümlerinden bazıları şöyle:
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Zendaya 2021’de Dune filminin Londra’daki galasında Rick Owens imzalı bir elbise giydi. Bu fütüristik dökümlü elbise uzak bir gelecek anlatısı olan Dune’un atmosferine de son derece uyumluydu.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
2022 yılında Las Vegas’ta düzenlenen Grammy Ödülleri gecesinin en cesur görünümlerinden biri Billie Eilish’e aitti. Siyah Rick Owens trençkotuyla kırmızı halının unutulmazları arasında yer alan Billie Eilish, Gotik şıklığı kusursuz bir şekilde yansıtmış. Gördüğün gibi Rick Owens moda dünyasının sıra dışı isimleri arasında. Modayı yorumlama biçimi ve cesur defileleri onu hem ilham verici bir figür hem uzun yıllar konuşulacak bir isim hâline getiriyor.