Kıyafetlerini eski, yıpranmış ve kötü gösteren tüylenmeler nedeniyle artık dolabından çıkarman gerektiğini düşünüyorsan yanılıyorsun! Doğru yöntemlerle en sevdiğin eşyalarının yeni gibi görünmelerini sağlayabilirsin. “Tüylenen kıyafetler nasıl temizlenir?” ve “Tüylenmenin önüne nasıl geçilir?” gibi soruların yanıtlarını yazımızda bulabilirsin. İşte tüm detaylar!
Kıyafetlerde Tüylenme Neden Olur?
Kıyafetlerin üzerinde kötü bir görünüme neden olan bu durumun nedenini merak ediyorsan sorunun cevabı burada! Bunlar, giysi kumaşlarını oluşturan küçük lif dokularının gevşemesiyle oluşur. Gevşeyen lifler birbirine karışarak topaklanmalara yol açar. Gevşeyen liflere günlük kullanım, yıpranma, yıkama ve sürtünme gibi etkenler yol açar.
Bazı kumaş türlerinde bu durum daha az yaşanırken bazıları buna daha yatkın olabilir. Örneğin örme kumaşlarda, ipliklerin daha gevşek dokunması nedeniyle dokuma kumaşlara göre daha fazla olabilir. Yün, pamuk, polyester gibi kumaş türlerinde ipek, denim ya da ketene nazaran daha çok kabarcıkla karşılaşırsın. Tüylenen kıyafetlerin sebebi işte bunlardır.
İlgini çekebilir: Şardonlu Kumaş Nedir?
En Çok Tüylenenlerden: Pantolon ve Eşofmanlar
Pantolon ve eşofmanların iki bacak arasında yer alan bölümleri sürtünmeye maruz kalır ve çok fazla aşınır. Bu yüzden de pantolon ve eşofmanların bacak aralarında çok fazla kabarcıkla karşılaşabilirsin.
Ancak bunları temizlemek ve tedbir alarak yeni oluşumları azaltmak da mümkün. Örneğin bu ürünleri yıkarken çok sıcak su kullanmamaya dikkat etmek gerekir. Sıcak su kumaş liflerini zayıflatacağından kıyafetlerin tüylenmesine neden olabilir. Bunun yanı sıra çamaşır yıkama esnasında hassas giysilerini çamaşır kılıfına koyabilirsin. Böylelikle diğer eşyalarla sürtünmesini azaltmış olursun ve sorunun önüne geçebilirsin.
Kış Mevsiminin Kâbusu: Tüylenen Yün Kazak ve Kabanlar
Kış mevsiminin vazgeçilmez parçaları arasında sıcacık tutan yün kazaklar ve kabanlar yer alır. Yünlü kumaşlar, dokusu nedeniyle en riskli ürünler arasındadır. Bu nedenle yün kazakların kolayca tüylendiğini söyleyebiliriz.
Benzer şekilde kabanlar da yünlü, kadife, kaşe, tiftik ve tüvit gibi kumaşlardan üretilir. Bu kumaşların büyük çoğunluğu da dokuda pürüzler oluşturmaya meyillidir. Bu sorunu yaşamamak için yıkama ve bakım işlemlerinde ekstra özen göstermende fayda var.
Kaban ve yün kazak gibi tüylenen kıyafetlerini makinede yıkamak yerine kuru temizlemeciye götürebilirsin. Eşyalarını kullanmadığın dönemde onları elbise kılıflarında saklayabilirsin. Böylece sürtünmenin önüne geçmiş olursun ve riski azaltırsın.
Makinede Tüylenen Kıyafetler Nasıl Temizlenir?
Eğer kara kara bu sorunun yanıtını düşünüyorsan artık endişelenmene gerek yok! Bahsedeceğimiz yöntemlerle günlük kullanım ve temizlemenin doğal bir sonucu olan kıyafetlerin tüylenmesi sorununu kolayca ortadan kaldırabilirsin. İşte o yöntemler:
- Kıyafetlerinin hatta ev tekstili ürünleri eski hâline getirmenin en iyi yollarından biri özel olarak tasarlanan küçük aletler! Kumaş tıraş makineleri, her tür giysinin üzerindeki kabarcıkları kökünden keserek temizleyebilir.
- Temizlenmesi gereken alan çok geniş değilse küçük ve keskin bir makas kullanarak tüm pürüzleri tek tek kesebilirsin. Ancak olası kazalara karşı hassas kumaşlar ve ince yapılı giysiler üzerinde bu yöntemi kullanmaktan kaçınmanda fayda var.
- Elbiselerinin üzerinde oluşan yapılar çok büyük değilse evcil hayvan tüylerini toplamada kullanılan yapışkanlı ruloları da temizlik için tercih edebilirsin.
- Ponza taşı da bu sorunu gidermek için tercih edebileceğin eşyalar arasında yer alır. Ancak bu yöntemi kullanacaksan giysilerini yıpratmamak için dikkatli olman gerekir.
- Eğer giysilerin makinede yıkandıktan sonra bozuluyorsa bunun sebebi makinenin filtresinde biriken atıklar olabilir. Düzenli olarak makine filtresini temizlemek bu sorunun ortadan kalkmasını sağlayabilir.
Temizleme yöntemlerini kullanmadan önce ürün etiketlerini okumanda yarar var. Bazı temizleme yöntemleri giysilerin yapısını bozabilir. Bu nedenle üreticinin önerilerine uygun davranman son derece önemli.
İlgini çekebilir: Deri Ceket Nasıl Temizlenir?
Kıyafetlerinin Tüylenmemesi İçin Ne Yapmalısın?
“Kıyafet tüylenmesi nasıl geçer?” sorusuna cevap verdiğimize göre kıyafetlerinde bu sorunun ortaya çıkmaması için uygulayabileceğin püf noktalarına da değinebiliriz:
- Giysilerini yıkarken çamaşır makinesinin düşük devirli olan hassas ya da elde yıkama programlarını kullanarak kumaşların zarar görmesini engelleyebilirsin.
- Çamaşır makinesini çok fazla doldurmamaya özen göstererek hem giysilerinin iyi bir şekilde temizlenmesini sağlayabilir ilk günkü gibi kalmasını sağlayabilirsin.
- Kıyafetlerin tüylenmesini engellemek için yapabileceğin en iyi şeylerden biri de deterjan seçimine dikkat etmek. Çok sert ve yoğun kimyasal içeren ağartıcı özellikli deterjanlardan uzak durarak eşyalarını muhafaza edebilirsin. Ayrıca yumuşatıcı kullanmak da giysilerin için iyi bir tedbir olabilir.
- Bu sorunun oluşmasına çok yatkın olan giysilerini kurutma makinesi yerine sererek kurutmaya dikkat edebilirsin. Kurutma makinesi kullanman gerekiyorsa kısa ve hassas programları tercih edebilirsin.
Kurutma Makinesi Kıyafetleri Tüylendirir mi?
Kıyafetlerini kurutma makinesinde kuruturken, zaman zaman tüylenme sorunuyla karşılaşabilirsin. Bu durum, kıyafetlerin liflerinin makine içinde sürtünme sonucu hasar görmesiyle ortaya çıkabilir. Nedeni ise çoğu zaman yüksek sıcaklıklardır. Özellikle yün, ipek ve ince pamuktan oluşan hassas ve ince dokulu kumaşlar, kurutma makinesindeki sıcak hava ve mekanik sürtünme nedeniyle zarar görebilir. Bunu önüne geçmek için aşağıdaki gibi bazı önlemler alabilirsin:
- Her makinenin farklı kıyafetlere uygun sıcaklık ayarları ve buna uygun kurutma süreleri vardır. Eğer kıyafetlerinin kumaş yapısına uygun değilse zamandan kazanmak için daha kısa süreli ayarı seçmemelisin. Bu, gereğinden fazla sıcaklık vererek kıyafetlerinin tüylenmesine neden olur.
- Hassas kumaşlara sahip kıyafetlerinizi mümkünse doğal bir şekilde kurut. Asarak kurutma, tüylenme riskini azaltabilir ve kıyafetlerinin ömrünü uzatabilir.
- Kıyafetlerinin etiketlerindeki talimatları dikkatlice oku. Üreticinin önerilerine uygun şekilde kurutma işlemi yapmalısın.
- Kıyafetlerini kurutma makinesine yerleştirirken çok sıkıştırma ve doldurma. Böylece kumaşların daha az sürtünmesini sağlayabilir ve tüylenmeyi önleyebilirsin.
Bu yazımızda tüylenen kıyafetlerin nasıl temizlenebileceğine ve yeniden oluşmaması için yapılabileceklere değindik. Artık sen de bahsettiğimiz püf noktaları sayesinde kıyafetlerini ilk günkü hâliyle kullanmanın keyfini çıkarabilirsin!