Kaşe kaban deyince senin de için ısınmaya başladı mı? Sonbahar ve kış aylarının en çok tercih edilen parçalarından olan bu ürünler görüntüleriyle de içimizi ısıtıyor! Çeşitli renk ve model seçeneğiyle neredeyse her stile uyum sağlayan bu ürünler, aynı zamanda şıklığın gözde tamamlayıcısı olmaya aday. Peki, görüntüsüyle tarzına eşsiz bir dokunuş yapan kaşe kaban nasıl yıkanır, öğrenmek istiyor musun? Cevabın “Evet!” ise seni bu yazının devamını okumaya davet ediyoruz!
Adım Adım Kaşe Kaban Nasıl Temizlenir?
Bir kaşe kabanın varsa “Kaban nasıl yıkanır?” sorusunun cevabını merak ediyor olabilirsin. Öncelikle hassas kumaşa sahip bu ürünü temizlerken senin de nazik davranman gerekiyor. Böylece ürünün deforme olmasını ve renginin solmasını önleyebilirsin.
Kaşe kaban nasıl temizlenir? İşte takip etmen gereken adımlar:
- Yıkamadan önce tüylenme olup olmadığını kontrol etmelisin. Eğer tüylenme varsa bir tüy toplama rulosu aracılığıyla bu bölgeleri temizleyebilirsin.
- Daha sonra herhangi bir yerde derin bir leke olup olmadığını incelemelisin. Eğer varsa öncelikli olarak bu lekeyi nemli ve sabunlu bir bezle hafifçe ovalayabilirsin.
- Bu işlemden sonra ürünü ters çevirip aşağıdaki püf noktalarına dikkat ederek yıkama işlemine geçebilirsin.
Kaşe Kaban Elde Nasıl Yıkanır?
Elde yıkama, “Kaşe mont nasıl yıkanır?” sorusu için verilebilecek cevaplardan biri. Ürüne zarar vermeden temizlemek ve onu uzun süre kullanmak istiyorsan tercih etmen gereken en uygun temizleme yöntemlerinden biri bu olabilir. Hassas bir ürün olduğu için onu elde yıkayarak daha az yıpranmasını sağlayabilirsin. İzlemen gereken adımlar:
- Elde yıkarken de tıpkı makinede yıkama esnasında olduğu gibi suyun soğuğa yakın bir ısıda olması önemli.
- Ilık suyu derin bir kaba aldıktan sonra hassas kumaşlar için üretilen bir deterjanı yeterli miktarda kullanarak suyu köpürt. Bu suya montunu iyice bastır ve her yerinin ıslandığından emin ol.
- Çitilemeden ve sertçe ovmadan nazik bir şekilde yıkamaya dikkat etmelisin.
- Belirgin bir leke varsa yumuşak bir bezle lekeli bölgeyi silerek temizlemelisin.
- İyice temizlendiğinden emin olduktan sonra yine bol ılık suyla durulamalısın.
Yıkama işlemi bittikten sonra kuruması için onu bir havlunun üzerine serebilirsin. Bu noktada sıkma işlemi yapmadan ürünü kendi hâlinde kurumaya bırakman gerekiyor. Fazla suyu sıkarak akıtmaya çalışmak, deformasyona sebep olabilir. Tamamen kuruduktan sonra onu bir askıya asarak havalandırabilirsin.
İlgini çekebilir: Şişme Mont Nasıl Yıkanır?
Kaşe Kaban Makinede Yıkanır mı?
“Kaşe kaban makinede yıkanır mı?” sorusu, bu konuda en çok merak edilen sorulardan biri. Kısaca cevaplayacak olursak onu çamaşır makinesinde yıkayabilirsin ancak şu noktalara dikkat etmen gerekiyor:
- Suyun Sıcaklığı: Ürünün makinede yıkanırken zarar görmemesi için dikkat etmen gereken ilk nokta, suyun sıcaklığı. Eğer onu sıcak suyla yıkarsan tüylenme, kırışma, çekme ya da yapısal bozulma problemleri yaşayabilirsin. Tüm bunları önlemek için en fazla 30 derece sıcaklıkta su kullanmaya özen göstermelisin.
- Deterjan: Ağır kimyasal maddeler içeren temizleyici ve deterjanlar, kalıcı hasara sebep olabilir. Ürüne zarar vermeden yıkayabilmek için hassas kumaşlar için özel olarak üretilen deterjanlardan tercih etmelisin. Buna ek olarak deterjanı yeterli miktarda kullandığından emin olmalısın. Fazla deterjan kullanımı da ürüne zarar verebilir.
- Yıkama Programı: Form bozukluğu oluşmaması için dikkat etmen gereken bir diğer husus, yıkama programıdır. Hassas kumaşlar için uygun programlardan veya elde yıkama programlarından birini tercih ederek elverişli su sıcaklığı ve dönme ayarını (devrini) belirleyebilirsin. Böylece makinenin daha düşük devirde dönmesini sağlayarak nazik bir yıkama gerçekleştirebilirsin. Bu esnada tüylenmenin önüne geçmek için bir çamaşır filesi kullanabilirsin.
Kırışıklığı önlemek için yıkama işlemi bittikten sonra onu hemen makineden çıkarıp nazikçe silkeleyerek askıya asmalısın.
Kaşe Kaban Bakım İpuçları
Modası geçmeyen parçalardan olan bu ürünleri uzun süre aynı kalitede giymek mümkün. Ancak bunun için onu kullanırken özenli davranmalı ve bakım ipuçlarına dikkat etmelisin.
Önemli püf noktaları ise şöyle sıralayabiliriz:
- Yıkama Talimatları: Sonbahar ve kış aylarında sıklıkla kullanılan bu ürünler, ter ve neme maruz kalabilir. Dolayısıyla düzenli aralıklarla temizlenmeleri gerekir. Ancak hassas bir kumaş olan kaşe temizliği hususunda da özenli davranmalısın. Bunun için mutlaka etikette yazan yıkama talimatlarını okumalı, çamaşır makinesinde veya elde yıkama durumunu bu talimatlara göre değerlendirmelisin. Buna ek olarak kuru temizlemenin de tercih edilebileceğini belirtelim.
- Düzenli Temizleme: Uzun süre kullanım için düzenli temizlik şart! Ancak sık yıkanan montların tüylenme, çekme ve yıpranma oranları da artıyor. Bu nedenle sık yıkamak yerine her kullanımdan sonra üzerindeki toz ve kirleri, yumuşak kıllı bir fırça ya da hafif nemli bir bezle temizleyebilirsin. Eğer üzerinde büyük ya da derin bir leke varsa buna en kısa sürede müdahale etmelisin. Kaşe temizleyici deterjan yardımıyla leke olan bölgeyi temizleyebilirsin.
- Havalandırma: Havalandırma işlemi de kabanını temiz tutmana ve uzun süre kullanmana katkı sağlar. Kullanmadığın zamanlarda havalandırarak üzerine sinmiş tütün ve ter gibi kötü kokulardan arınmasını sağlayabilirsin. Böylece her giydiğinde daha ferah ve taze hissedebilirsin.
- Saklama: Uzun ömürlü kullanım için en etkili ipuçlarından biri de saklama yöntemidir. Bir sonraki mevsimde ürünü giymek için çıkardığında bir sürprizle karşılaşmamak için baştan özenli davranmalısın. Öncelikle üzerinde herhangi bir leke veya koku olmadığından emin olmalısın. Kötü koku ya da gözünden kaçan bir leke, zamanla kalıcı hâle gelerek kabanını giymene engel olabilir. Ayrıca onu temiz bir şekilde saklayarak zararlı canlılardan da koruyabilirsin.
Ürünü muhafaza etmek için elbise kılıflarını kullanabilirsin. Ancak bu noktada kılıfın plastik olmamasına dikkat etmen gerekiyor. Plastik, sararmaya ve nemi hapsederek küflenmeye sebep olabilir. Küf, böcekler için eşsiz bir davettir! Yine kılıfa koyduğun ürünü, baza altı veya ağzı sıkı kapalı hurç gibi hava almayan depolama alanlarına koymaktan kaçınmalısın. Bu çerçevede en ideal saklama alanı olarak gardırobunun daha az kullandığın köşesini değerlendirebilirsin. Sağlam bir askıyla asıp kılıf içerisinde saklayabilirsin.
Soğuk günlerde şık, salaş ya da sportif kombinlerinin vazgeçilmezi olacak kaşe kabanını en doğru şekilde temizleyerek uzun yıllar kullanmanın keyfini çıkarabilirsin.
İlgini çekebilir: Yağmurluk Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?