Türkiye tekstil ve moda sektöründeki başarılarıyla küresel alanda öne çıkan ülkeler arasında yer alıyor. Hazır giyim sektöründe faaliyet gösteren binlerce üreticisiyle ve çalışanıyla global alanda sektörün lider ülkeleri arasında konumlanmayı başarıyor. Yerel üretimle başlayıp uluslararası alanda büyüyen pek çok Türk hazır giyim markasının bugün milyonlarca insanın gardırobunda kendine yer bulduğunu söylemek mümkün. Dilersen gel, küresel alanda Türkiye’yi temsil eden ve çeşitli başarılara imza atan birkaç giyim markasını daha detaylı inceleyelim!
Türkiye’nin Jean Markası: Mavi
1991 yılında İstanbul’da kurulan ve moda sektöründe 30 yıldan uzun süredir varlığını devam ettiren Mavi, özellikle denim koleksiyonlarıyla dikkat çeken markalar arasındadır. Başlangıçta sadece Türkiye pazarına hizmet eden Mavi, kısa sürede kendini uluslararası platformlara da tanıtmayı başarır. Kaliteli ve özgün tasarımlara sahip kadın, erkek ve çocuk giyim koleksiyonlarıyla hem ülkemizde hem dünyada birçok insanın favorisi hâline gelir.
Mavi günümüzde New York, Vancouver, Berlin, Amsterdam, Kopenhag, Zürih ve Moskova gibi önemli şehirlerde güçlü bir isim olarak öne çıkıyor. Yurt dışında kendi mağazalarının yanı sıra Nordstrom, Brooklyn Industries, Peek & Cloppenburg, Lord & Taylor ve David Jones gibi zincir mağazalarda da tasarımlarını sergilemeye devam ediyor.
Eski ve Yeni Arasında Bir Köprü: Les Benjamins
Markanın kurucusu ve kreatif direktörü Bünyamin Aydın, 2011 yılında henüz 19 yaşındayken lüks sokak modası kimliğiyle dikkat çeken Les Benjamins‘i kurar. Moda dünyasına yepyeni bir soluk getiren marka, hem kadınlar hem erkekler için tasarladığı baskılı tişörtleriyle ve sweatshirt – hoodie‘leriyle dikkat çeker. Kısa zamanda doğunun yerel hikâyelerini ve kültürlerini yansıttığı tasarımlarıyla büyük beğeni toplamaya başlar. Nike’den Puma’ya, Türk Hava Yolları’ndan Coca Cola’ya kadar dünyanın en popüler markalarıyla yaptığı iş birlikleriyle ismini daha geniş kitlelere duyurmayı da başarır. Günümüzdeyse Les Benjamins, Türkiye’de ve dünya çapında moda tutkunlarının favori markaları arasında yer alıyor.
Ürünlerini Robert Downey Jr, Travis Scott, Jay-Z ve Lewis Hamilton gibi ünlü simaların üzerinde de gördüğümüz Les Benjamins, yurt dışındaki ilk büyük mağazasını Dubai Mall of Emirates’te açar. Yerebatan Sarnıcı’ndan ilham alınarak tasarlanan 213 metrekarelik bu mağaza, markanın globalleşme yolunda attığı önemli bir adım olur. Bünyamin Aydın bu mağazayla Orta Doğu’daki gençlerin seslerini duyurmayı ve kültürel zenginlikleri tasarımlarına taşımayı hedeflediğini vurgular. Günümüzde Les Benjamins’in çağdaş sokak modasını konforla buluşturduğu koleksiyonları Harvey Nichols, Antonioli ve Saks 5th Avenue gibi dünya çapında 200’den fazla mağazada satılıyor. Farklı kültürlerin zengin bir harmanını yansıtan tasarımlarıyla Les Benjamins, başarısını her geçen gün daha da ileriye taşıyor.
Deri Sektörünün Öncüsü: DESA
1972 yılında bir aile şirketi olarak kurulan Desa, kaliteli ve dayanıklı ürünleriyle Türkiye’de deri sektörünün öncü markalarından biri. İlk mağazasını 1973 yılında Erenköy’de açan marka, 80’li yıllarda dünyadaki büyük firmalar için üretim yapan bir tedarikçi hâline gelir. Zamanla uluslararası arenada da adından söz ettirmeyi başaran Desa, Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlayan isimlerden biri olur. Fortune 500 listesinde yer alan ilk ve tek Türk deri şirketi olan Desa, 2005 yılında “Süper Marka” seçilerek sektördeki gücünü bir kez daha gösterir.
2023 yılında Avrupa’nın önde gelen moda e-ihracat/e-ticaret platformu Zalando’da ürünlerini satışa çıkaran Desa, globalleşme yolunda önemli bir adım daha atar. Ardından Almanya, Fransa, Hollanda, Belçika ve Avusturya gibi önemli şehirlerde de prestijli bir konuma yükselir. Marka, Amerika Birleşik Devletleri’nde ve Kanada’da da kendi tasarım ürünlerini satışa sunduğu showroomlarıyla dikkat çeker. Günümüzde 18 ülkede yaklaşık 109 satış noktasında ürünlerini sergileyen Desa ayakkabıdan çantaya, ceketlerden küçük deri aksesuarlara kadar uzanan geniş ürün yelpazesiyle Avrupa’nın ve Türkiye’nin en sevilen ve tercih edilen markaları arasında yer alıyor.
İç Giyim Sektörünün Lideri: Penti
Öyküsü 1950 yılında Mois ve Yasef Kariyo kardeşler tarafından kurulmasıyla başlayan Penti, 1970 yılında Öğretmen Çorap adını alır. 1984 yılında markalaşma sürecinin son aşamasına gelerek yoluna Penti ismiyle devam eder. 1999 yılında da İstanbul’da ilk mağazasını açar. Kaliteli iç giyim ürünleriyle ve ince çoraplarıyla bilinirliğini kısa sürede Türkiye’de %99,6 gibi yüksek bir orana taşımayı başarır.
Penti günümüzde başta Balkan ülkeleri olmak üzere Amerika’dan Suudi Arabistan’a, İngiltere’den Moğolistan’a kadar birçok pazarda kendine güçlü bir yer edinmiş durumda. Türkiye’de ve yurt dışında toplam 106 mağazaya sahip olan Penti, yılda 70 milyonun üzerinde ziyaretçiyi mağazalarında ağırlıyor. Bugünse Avrupa’nın en büyük ikinci ince kadın çorabı üreticisi olarak öne çıkan Penti, kendi ürünlerinin yanı sıra dünyaca ünlü birçok marka için de üretim yapmaya devam ediyor.
Erkek Giyimin Öncüsü: Damat Tween
1995 yılında sektöre giren Damat Tween, modern ve çağdaş erkek giyimin öncü markalarından biri olarak bilinir. Dinamik ekibiyle ve vizyoner bakış açısıyla marka, kuruluşundan sadece iki yıl sonra katıldığı Cape Town Uluslararası moda fuarında en iyi stant seçilerek Golden Award ödülüne layık görülür. %100 Türk sermayesiyle ORKA Holding bünyesi altında yurt dışı yatırımlarına da ağırlık veren marka, kısa sürede yurt içinde ve yurt dışında büyük başarılara imza atar. Kanada’da açılan ilk Türk mağazası olma özelliğine de sahip olan Damat Tween; Jose Mourinho, Michael Jackson ve Beyazıt Öztürk gibi ünlü isimlerin de tercih ettiği ürünleriyle sektörde kendine güçlü bir yer edinir.
Damat Tween, günümüzde ülkemizde ve dünyada toplam 400 mağazaya sahiptir. Önceliğinin Türkiye için değer üretmek olduğunu vurgulayan ORKA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, Damat Tween’in konforlu ve hayatı kolaylaştıran tasarımlarıyla daha birçok yeniliğe imza atacağını belirtiyor.
Bu başarı hikâyeleri Türk tekstil sektörünün potansiyelini gösterirken gelecekte daha fazla markanın uluslararası alanda öne çıkabileceğine dair de ilham veriyor. Yenilikçi tasarımlarıyla, müşteri odaklı yaklaşımlarıyla, dinamik ekipleriyle ve kaliteli üretimleriyle hazır giyim sektöründe kendine sağlam bir yer edinen Türk markaları, ülkemizi farklı ülkelerde ve kıtalarda gururla temsil etmeye devam ediyor.